Unge optimister i Roskilde

Unge optimister i Roskilde

Et væld af unge piger og drenge stimlede sammen på Roskilde Racing Center, da motorsportens nye tiltag skulle præsenteres og introduceres.
Dette tiltag går under navnet Optimist Kart og er stærkt inspireret af sejlsportens Optimistjoller. Kort sagt er konceptet et forsøg på at tilbyde gokartsporten til et større og meget bredere publikum, men der er gået mange flere overvejelser i tilblivelsen af projektet.

…vi blev enige om at det ikke kunne være rigtigt at han var nødt til at sige nej til alle dem, der gerne ville ud og køre. Der måtte være noget der kunne gøres.

En undren efterfulgt af en lys idé hos direktør for Roskilde Racing Center Preben Christiansen, resulterede i mange møder med Dansk Sejlunion og mundede endnu senere ud i det vi nu kender som Optimist Karts, der suser rundt på banen i Roskilde.
“Jeg sad sammen med Carsten fra Klub Viadukten og Mikkel fra Dino her ude på Roskilde Racing Center, hvor Carsten fortæller, at han havde tæt på 50 nye unge i klubben som havde udtrykt et ønske om at komme ud og køre gokart. Det kunne han jo selvfølgelig ikke kapere, men vi blev enige om at det ikke kunne være rigtigt at han var nødt til at sige nej til alle dem, der gerne ville ud og køre. Der måtte være noget der kunne gøres,” fortæller Preben om startskuddet til Optimist Kart-konceptet.
Dansk Sejlunion har mange, mange tusind medlemmer og det var nærliggende at lade sig inspirere af sejlunionens tilbud som sejlerne var glade for og benyttede sig af. Preben Christiansen fortæller videre om sine møder med unionen og et ønske om at lære noget.
“Det var et rigtig godt møde med sejlunionen og vi har ladet os inspirere rigtig meget af det de gør med Optimistjollerne. Hver gang der har været en udfordring, så har vi set på hvad de gør i sejlsporten. Vi tager os af det hele og forældrene behøver ikke at vide noget om at skrue på gokarter. Forældrene kan bare sætte børnene af hernede og så er der nogen til at tage sig af dem,” siger Preben Christiansen.

Foto: Emma Steensen

Netop det fuldendte koncept kommer til at være en faktor for Optimist Karterne i forsøget på at skille sig ud fra de andre gå-til-gokart-tiltag, som har været stablet på benene gennem tiden. Her kommer til at være både grill, hygge og den klubånd, som Preben fortæller, han synes kan mangle i mange af klubberne generelt. 
“Alle skal være trygge og have en god oplevelse for det første. Vi har også en plan denne gang og det er os der styrer det hele. Vi har brug for glade og tilfredse kunder, som kan lide at være her og komme her. Vi kan se at klubånden ude i motorklubberne mere eller mindre begrænser sig til at folk passer sig selv. Vi vil gerne gøre det til noget socialt at gå til gokart. Vi har Mille herude og hun har påtaget sig den opgave at sørge for, at alle har det godt og kan trøste hvis nogen bliver kede af det. Hendes mand sørger for, at der er tændt op i grillen, så der bliver skabt noget hygge.”
Desuden understreger Preben, at de ikke baserer initiativet på frivilligt arbejde, men har derimod betalte og erfarne gokarttrænere, der ved hvad de laver og er gode til være omkring børnene.

Foto: Emma Steensen

I forhold til betaling og medlemskab er der også tænkt over, at det skal være så nemt som muligt. Både for arrangøren og for medlemmerne.
“I stedet for at betale pr måned, som mange fritidsaktiviteter arbejder med, betaler man her 300 kr pr gang. Hvis du kommer betaler du og hvis du ikke kommer, betaler du ikke. Det var den mest enkle løsning vi kunne finde på, så ingen føler, at de spilder en masse penge på noget de ikke kan komme til hver eneste gang.”
Målgruppen, fortæller Preben, er de helt nye som aldrig har siddet i en gokart: “Det er dem som vi prøver at give chancen for at komme ud og prøve det af på en god og fornuftig måde. Vi håber selvfølgelig også, at der er mange, der får blod på tanden og fortsætter med at køre, også når de er færdige hos os. Så kan vi sende dem videre i systemet og ud i klubberne, hvorefter vi kan tage et nyt hold ind.”

Foto: Emma Steensen

Selvom konceptet ikke er baseret på, at de unge skal ud og køre store racerløb og presses ud i den slags, så kommer der stadig til at være løb, hvor børnene kan få prøvet hele den side af motorsporten af.
“Motorklubben ASK-Hedeland har lovet os, at vi kan få lov til at køre med ved lukkede klubløb. Så kan børnene også få prøvet stressen omkring racerløb, så de lærer den panik og charme der er ved et rigtigt løb. Det betyder også rigtig meget, at de kan få lov at prøve at komme op på skamlen og prøve alt det der,” fortæller Preben.

Foto: Emma Steensen

Hvis man skal dømme efter fremmødet har introduktionsdagen allerede været en succes. Men det var alligevel med en hel del spænding i maven, at Preben Christiansen lukkede portene op på dagen.
“Jeg hader jo begrænsede succeser som det vel hedder, så vi havde gjort vores hjemmearbejde og vores plan var at tage fat i nogle af de berømte racerkørere fra Roskilde og hænge plakater op på skolerne rundt omkring,” siger Preben, “men vi har ikke gjort noget af det, for lige pludselig var der 30 tilmeldte alene på grund af Facebookopslag og der kom 40 børn i dag.”
Håbet er klart for Optimist Karterne i Roskilde. Ønsket er, at de rundt omkring i de andre klubber får øjnene op for konceptet og får lyst til at prøve det af og tilbyde det flere steder i landet, fortæller Preben. “Det fede er jo, at vi kan køre hele tiden fordi karterne ikke er begrænset af miljøreglerne. Det er sidste års udlejningskarts, hvor vi har pillet rammerne af og lavet justerbare sæder og så har vi fået dem Dasu-godkendt. Alle vores medlemmer skal derfor melde sig ind i en klub under Dasu for at få licens og dermed også forsikring.”
Håbet er lysegrønt og Optimist Karterne er Dino-røde. Der er store forhåbninger for Danmarks nye koncept, som skal have alle gokartinteresserede unger ud og prøve sporten af i trygge rammer og under ordnede forhold.

Foto: Emma Steensen

Tekst og foto: Emma Steensen