Opskriften på et mesterskab

Opskriften på et mesterskab

Henrik Eilertsen er nykåret Danmarksmester i den historiske ‘71 i klassen med motorstørrelse op til 1300 ccm. Han beretter om en mærkelig Corona-præget sæson der dog er gået helt efter bogen og uden de store udfordringer. Man fristes til at tilskrive de manglende udfordringer manglen på kvalificerede konkurrenter og måske er det også tilfældet. Men efter at tilbringe en stund i selskab med Henrik Eilertsen og hans chefmekaniker Frederik Hansen, ledes tankerne hurtigt i en anden retning. 

Det er jo et helt kunstværk og der sidder ikke noget tilfældigt på den bil.

“Vi går jo sammen otte timer hver dag på værkstedet, men Frederik når ofte kun lige hjem, før vi ringer eller skriver sammen. Vi bruger rigtig meget tid på at snakke og finde ud af hvordan vi optimerer hele setuppet,” siger Henrik Eilertsen, “vi er meget gode venner og det bliver vi også nødt til at være når vi er så meget i hinandens selskab.”
Stemningen mellem de to på Henriks AutoMesterværksted i Espergærde vidner om et tæt venskab, men med et helt særligt og ret unikt twist. Det handler nemlig ikke bare om at være gode venner på og udenfor racerbanen. Det handler også om at have styr på tingene – noget som ligger især Frederik Hansen meget nært: “Den bil er jo mit andet barn, jeg har brugt så mange timer på den og derfor er jeg nok næsten mere nervøs end Henrik når han kører den rundt ude på banen. Det er jo et helt kunstværk og der sidder ikke noget tilfældigt på den bil, alt er blevet vendt og drejet flere gange før det er skruet på.”

Foto: Emma Steensen

I forhold til venskabets twist er man ikke i tvivl om, at de to har fundet en holdbar løsning. De er venner i tykt og tyndt og deler desuden samme stålsatte vilje til at vinde og den vigtigste ingrediens i opskriften på succes er de begge enige om er noget så simpelt som dedikation. “Det handler om at man har de samme mål og er dedikerede nok begge to til at nå de mål,” siger Frederik og bakkes op af Henrik: “Vi kan jo se nogle af de andre teams hvor mekanikerne ikke har rørt ved bilen siden sidst og desuden sidder og drikker sig fulde aftenen inden løbet. Frederik ryster næsten mere på hænderne end jeg gør når vi skal ud og køre,” siger Henrik Eilertsen og man får en klar fornemmelse af, at når Henrik sejrer, så er det en sejr han deler fuldstændigt ligeligt med Frederik. 
På trods af lange dage med pres på, så lader det aldrig til at de to mister modet. Efter syv års samarbejde på værkstedet og på racerbanerne beretter Henrik, at der aldrig har været uvenskab. Uenigheder er ikke til at komme udenom, men som Henrik siger, så går der lige en halv time og så kan den ene godt se at det andet giver mere mening eller omvendt. 

Foto: Emma Steensen

Et andet vigtigt element i jagten på mesterskabet og i opskriften på et holdbart samarbejde er forberedelse. Her kommer dedikationen og ikke mindst passionen også til udtryk når makkerparret fortæller om hvordan de helst tester til den kommende sæson i slutningen af året før og at den igangværende sæson dårligt når at slutte, før de begynder at tale om og planlægge den næste. 
“Der er mange af vores konkurrenter der hiver bilen ud af garagen 14 dage før og lige tjekker om der er strøm på. Der har vi været i gang i mange måneder. Det er også derfor vi sjældent udgår. Der har været defekte dele, men ikke noget som har skyldtes at det har været dårligt skruet sammen,” fortæller Henrik og Frederik slutter op: “Jeg vil helst gerne være ude og teste i slutningen af året så vi allerede dér ved, hvad vi skal arbejde på frem mod sæsonstart.”

Foto: Emma Steensen

Det ser ud til at opskriften på succes rummer en god portion venskab i Henrik og Frederiks tilfælde og det er beundringsværdigt, at de to har kunnet skabe så optimale omstændigheder for sig selv og hinanden. Det er ikke et spørgsmål om at købe sig til store flotte teams og mange kloge mekanikere. Det handler om to venners sammenhold, dedikation og passion for det de gør. Henrik er heller ikke i tvivl om hvorvidt han ville have det på nogen anden måde. Svaret på om han ville kunne fungere og præstere under andre omstændigheder falder da også prompte – det er nemlig prøvet: “Jeg har prøvet den gang jeg kørte gokart at køre med et andet setup i et andet team, men det fungerede bare ikke. Jeg tror faktisk også, at den dag Frederik han kommer og siger, at han ikke gider mere, det er også den dag jeg kører bilen i garagen.”

Tekst og foto: Emma Steensen