Fremtidens forbilleder

Fremtidens forbilleder

“Vi kan også selvom vi er piger”, sådan lyder det fra Louise Engelhardt, Olivia Bender og Laura Larsen – det faste pigeslæng på Roskilde Racing Center. En trio der, mellem TikTok-videoer, pigesnak og hvad man ellers kan forvente af piger på mellem 11 og 15 år, giver den gas i gokarten og tæver drengene når først hjelmene kommer på. 

“Det handler lige så meget om at bryde den sociale norm, som det handler om at give gode oplevelser og gøre noget godt for andre”

Netop Roskilde Racing Center lagde asfalt til da kun 11 årige Louise Engelhardt førte sin idé om en træningsdag kun for piger ud i livet. Sammen med sin far Lasse stablede Louise en helt speciel dag på benene, som kunne bryste sig af at byde på ingen ringere end Le Mans-kører Christina Nielsen. Hun kom for at lære fra sig, opmuntre og motivere de mange fartglade unge piger, der var stimlet sammen og alle lyttede med store ører når Christina delte ud af sine guldkorn. 
Unge piger med store drømme om både Le Mans og Formel 1, men alle med et fælles mål: At have det sjovt og give drengene baghjul. 
“Det giver rigtig meget motivation når Christina kommer og giver tips og viser os, at vi også godt kan en hel masse selvom vi er piger,” siger Olivia og bakkes med det samme op af både Louise og Laura. 

Foto: Jokum Tord Larsen

Begejstringen for arrangementet gik tydeligvis begge veje, og Christina fortæller: “Det handler lige så meget om at bryde den sociale norm, som det handler om at give gode oplevelser og gøre noget godt for andre”
Det gode, som blev gjort på den solbeskinnede tirsdag i Roskilde begrænsede sig ikke kun til køretekniske råd. For pigerne var det langt mere end det.
Følelsen af at have bare én at se op til, som du kan spejle dig selv, dine drømme og dine håb i – det er meget mere værd end teknisk kunnen. 
Præcis den følelse af klar inspiration var noget som havde lokket Emma og Tilde Weinreich til Roskilde hele vejen fra Jylland. Begge kører i klassen Rotax Senior og fortæller at det var lige så meget Christina der lokkede som det var hele ideen om et arrangement kun for piger. “Der er jo ikke så mange piger når vi er ude og køre løb, så det var fedt at møde en masse andre piger som deler samme interesse”, siger Emma og Tilde, “det er som om der opstår sådan et mærkeligt bånd mellem os og man er nærmest venner lige fra man møder hinanden.”

Foto: Jokum Tord Larsen

Fællesskabet, farten og mødet med ligesindede må være nøgleordene for den helt specielle tirsdag i gokartens tegn. Men lige så meget er det drømme og håb for fremtiden der fylder hos de unge piger når en stjerne som Christina viser vejen.
“Man vil jo gerne huskes for at være pige og bevise over for drengene, at man faktisk godt kan lige så meget som dem, selvom man er pige,” lyder det fra Laura Larsen.
Samme ønske bliver udtrykt af Emma og Tilde som fortæller, at noget af det vigtigste de begge tog med fra dagen med Christina, var rådet om at vende alt til noget positivt. “Selv når drengene vil have én ned med nakken, så skal man bare se det som, at de nok er lidt bange for, at man kører fra dem. Det er sejt når man kan se en som Christina sætte sig i respekt og nå sine mål.”

Foto: Jokum Tord Larsen

Christina Nielsens stjernestatus er ikke til at tage fejl af når man ser på hendes løbshistorik. Fra de helt store serier i USA til Le Mans i Europa, Christina må siges at være et forbillede af den meget særlige kaliber. Men når hun står på banen og minutiøst og tålmodigt gennemgår svingene og ved hjælp af en halvt fyldt vandflaske viser gokartens vægtfordeling under opbremsning, er hun helt i øjenhøjde. Uden stjernenykker eller selvhøjtidelighed. Med andre ord et forbillede der er til at forstå.
“Jeg tænker da over hvordan jeg gerne vil fremstille mig selv og de budskaber jeg er med til at sende, men det handler i bund og grund om, at de ting jeg laver skal være noget jeg selv kan stå inde for,” siger Christina og fortsætter, “det er fedt at give oplevelser til børn og bryde den norm der er om, at det er en mandesport.”

Foto: Jokum Tord Larsen

En mandesport er motorsporten nok stadig, men de 19 piger samlet i Roskilde er levende beviser på, at tiderne er ved at skifte. Pigerne kæmper sig vej frem og op og de lader sig ikke begrænse af hverken drenge eller sociale normer.
Der er ingen tvivl om, at Christina fremstår som et forbillede, ovenikøbet et der bliver helt håndgribeligt og virkeligt efter sådan en dag. En dag hvor de unge piger kan komme helt tæt på en manifestation af deres egne drømme for fremtiden. Det er uvurderlig lærdom at se hvordan andre har gjort og stadig gør. For pigerne er Christina både et forbillede som kører ualmindelig stærkt på en racerbane, men også et forbillede der giver sig tid til at give tilbage. 
Det er noget alle kan lære af, hvad enten man allerede har en trofast fanskare, eller man er et af fremtidens forbilleder og blandt pigerne fra pigedagen i Roskilde, skal man nok kunne finde en håndfuld som er netop dét.

Foto: Jokum Tord Larsen

Tekst: Emma Steensen
Foto: Jokum Tord Larsen